Meerdaagse kanotochten

De Ruiten Aa is een bijzondere veenbeek die in 2021 in zijn geheel hermeanderd is. In 1991 is het gedeelte bij Weende al hermeanderd. Een klein gedeelte van de rechte gekanaliseerde stukken zijn gebleven omdat bebouwing, wegen, paden of andere structuren het niet mogelijk maakten om de beek daar in oorspronkelijke staat terug te brengen.

De bever en de ijsvogel zijn de bijzondere soorten die je tegen kan komen tijdens een kanotocht op de Ruiten Aa. De ijsvogel scheert overdag voor en achter je langs, terwijl de bever zich alleen maar in de schemer laat zien. Als de bever zich al laat zien. De sporen zijn echter altijd overduidelijk aanwezig. Diverse glijbanen waar de bever zich van de kant in het water laat glijden, de karakteristieke afgeknaagde takken en stronken en diverse verblijfplaatsen van de bever zijn te zien.

Daarnaast zijn de vele pionier-bomen zoals wilg, berk en els ruim aanwezig in dit gebied. De berken vallen op door hun mooie witte bast, de wilg die langs, in en over het water groeit waardoor soms tunnels van takken en groen ontstaan. De els staat statig langs het water als een donkere dichtbegroeide boom met zijn vele elzenproppen die vooral ‘s winters de duidelijk vorm aan een els geven.  Er is veel natuur te zien en te horen in dit deel van Westerwolde.

Met een kleine groep kanoën we in Canadese kano’s door het gebied. Alle bagage en het eten gaan mee in de kano. Onderweg gaan we uit de kano en maken we op houtvuur koffie en thee en bakken we bannock. Uiteindelijk komen we aan op de overnachtingsplek. Daar wordt het kamp gemaakt; zeiltjes ophangen, slaapzakken klaarleggen en natuurlijk ook een maaltijd bereiden op houtvuur. In de avond zitten we rond het kampvuur en genieten we van de stilte, de vogels en de koffie of thee.

Deze tocht is voor jong en oud. De avontuurlijke buitenmens zal zich er helemaal thuis voelen, maar ook nieuwe ontdekkers van de natuur of kano kunnen dankzij de begeleiding zeer goed mee. Kano-ervaring is geen vereiste, we varen zo snel of langzaam als de groep het toelaat en de dag-etappes zijn goed te doen voor de beginner.

Verplicht meenemen: extra droge kleding (aangepast aan het weer) in een plastic tas.

Kunnen zwemmen is een vereiste.

Een hoofdlampje (met rood-licht optie) is erg handig, al gebruiken we die alleen als het ècht moet.

De tocht duurt 2 dagen vanaf zaterdag 10 uur tot zondag 16 uur en is inclusief kano (per 2 personen) en waterdichte ton of tas voor droge kleren.

Kijk bij onze agenda of neem contact met ons op voor de mogelijkheden!